AMP Groep | Identificatieapp voor eHerkenning aanbieders (2024)

Klantfocus op nummer één

“Bij AMP groep innoveren we constant. Hierbij staan de ontwikkelingen en vragen in de markt, maar ook de klanten van onze opdrachtgever centraal. Daarom zijn we in 2020 gestart met een tweejarig traject om naast onze identificatie op locatie dienst, een identificatie app te ontwikkelen. Wegens nieuwe wet- en regelgeving zat er namelijk een stijging in het aantal eHerkenning aanvragen aan te komen. En die vraag zou de komende jaren alleen maar stijgen”, vertelt Koos.

De eerste twee klanten die gebruik wilden maken van deze oplossing zijn de gerenommeerde eHerkenning aanbieders Reconi en Unifiedpost, beiden al jaren klant. “eHerkenning aanbieders hebben vaak te maken met wisselende piekperioden die niet altijd goed te voorspellen zijn. Daarnaast willen veel klanten een online oplossing omdat het makkelijker is of omdat ze in het buitenland verblijven. Daarom was het voor ons noodzakelijk om onze eHerkenning diensten richting de klant uit te breiden met een schaalbare onlineoplossing”, vertellen Evelien Halfhide – verantwoordelijk voor operatie, marketing en sales binnen Reconi – en Hendricus Wind, COO bij Unifiedpost Nederland. “Tegelijkertijd is het ontwikkelen van een onlineoplossing die voldoet aan het eHerkenning normenkader en de toepasselijke ETSI-normering, erg complex doordat het beveiligingsniveau voor e-Herkenning in de laatste jaren is verhoogd naar niveau 3: substantieel.

Een proces van vallen en opstaan

Het ontwikkelen van een commerciële online app was voor AMP Groep iets nieuws. Toch durfden zowel Reconi als Unifiedpost het aan om dit traject samen te starten. “Doordat er nog geen kant-en-klare oplossing was voor eHerkenning aanbieders, hebben we bij het maken van onze keuze vooral gelet op onze ervaring in het verleden. En die ervaring is met AMP Groep altijd heel positief geweest”, vertelt Evelien. “Dit neemt natuurlijk niet weg dat we wel eens gedacht hebben: komt het wel goed? Er zitten namelijk zo veel haken en ogen aan een project van deze omvang.” Bij Unifiedpost herkennen ze dit gevoel ook.

Flexibiliteit en wendbaarheid: een originele tussenoplossing

Toen in 2022 het aantal eHerkenning aanvragen sterk toenam, was de onlineoplossing helaas nog niet gereed. Hierdoor moest in korte tijd de bestaande identificatie op locatie dienst worden opgeschaald. De oplossing kwam uit onverwachte hoek. Koos vertelt: “Na het zien van de COVID teststraten, dachten wij: dat kunnen wij ook! Het resultaat: een eHerkenning identificatiestraat waar klanten eenvoudig vanuit hun auto het proces konden doorlopen, zonder hun auto te hoeven verlaten.” Hoewel deze oplossing op dat moment goed werkte, werd hierdoor de urgentie voor een goed werkende identificatieapp wel steeds duidelijker: voor zowel AMP Groep als Reconi en Unifiedpost.

Ready, set, go!

Eind 2022 ging de identificatie app van AMP Groep live. “Vanaf dit moment konden we onze opdrachtgevers een unieke propositie bieden met onze multichannel identificatie oplossing. Zo heeft de klant de mogelijkheid om zich online te identificeren via de app of om direct een afspraak te maken voor identificatie op locatie. Lukt de identificatie via de app even niet? Dan kan de klant eenvoudig direct in dezelfde online sessie een afspraak maken voor identificatie thuis of op het werk, waarbij een van onze medewerkers persoonlijk langskomt om het identificatieproces te voltooien. Door dit multichannel aanbod van identificatie hebben we een slagingspercentage van ruim 99%”, vertelt Koos trots.

Maar voldoen de verwachtingen ook aan de realiteit van de opdrachtgever? “Onze verwachtingen kwamen niet geheel overeen met de realiteit”, bekent Evelien. “We wisten wel dat klanten blij zouden zijn met de app, maar dachten dat er toch een grote groep klanten zou zijn die het misschien spannend zou vinden. Maar eigenlijk werd vanaf dag één massaal gekozen voor eHerkenning via de identificatie app. En met succes, want sindsdien hebben we vrijwel geen klachten gehad. Daarnaast hebben wij én onze klanten ook geen last meer van piekperiodes en vervelende wachttijden. Een absolute win-win voor alle partijen!”

Ook bij Unifiedpost zijn ze positief: “Ondanks dat de app iets langer op zich heeft laten wachten, zijn we zeer tevreden met het resultaat. Dit komt denk ik doordat we bewust op een gecontroleerde manier zijn gestart, zodat we eventuele bugs tussentijds konden oplossen. Ook wilden we klanten rustig laten wennen aan het idee. En dat is gelukt. Want inmiddels kiest ruim 80% voor identificatie via de app. Logisch ook, want het is veel sneller, en je kunt het doen wanneer het jou uitkomt.”

Zo werkt deidentificatieapp in zes stappen

01

Download de identificatieapp

Klanten kunnen de app gratis downloaden via de bekende appstores. Onze app is namelijk beschikbaar voor vrijwel alle Apple en Android toestellen!

AMP Groep | Identificatieapp voor eHerkenning aanbieders (1)

02

Scan identiteitsbewijs

De klant scant het identiteitsbewijs eenvoudig met de camera van de telefoon. De identificatieapp leest vervolgens de MRZ-code en herkent en classificeert het type document.

AMP Groep | Identificatieapp voor eHerkenning aanbieders (2)

03

Chipcontrole

Om de chip uit te lezen en te controleren op authenticiteit moet de telefoon verbinding maken met de NFC-chip. Dankzij de duidelijke instructies in de app is dit zo geregeld!

AMP Groep | Identificatieapp voor eHerkenning aanbieders (3)

04

Gezichtsvergelijking

De slimme software van de app controleert vervolgens of het gezicht van de gebruiker hetzelfde is als het gezicht dat op de chip staat.

AMP Groep | Identificatieapp voor eHerkenning aanbieders (4)

05

Liveness detectie

Met de slimme ‘liveness detectie’ functie controleert de identificatieapp of de persoon voor de camera een ‘echt levend’ persoon is, zodat identiteitsfraude voorkomen kan worden.

AMP Groep | Identificatieapp voor eHerkenning aanbieders (5)

06

Alles naar wens?

Na de identificatie sturen we een korte enquête waarin we vragen of alles naar wens was. We lezen élke reactie en reageren altijd persoonlijk. Zo kunnen we onze service continu blijven verbeteren. Nieuwsgierig? U kunt het resultaat dagelijks inzien!

AMP Groep | Identificatieapp voor eHerkenning aanbieders (6)

Één unieke propositie die multi-inzetbaar is

Hoewel deze identificatiediensten op dit moment voornamelijk gebruikt worden door banken, overheidsinstellingen en eHerkenning aanbieders, ziet AMP Groep ook andere toepassingsmogelijkheden van de identificatieapp. “We zijn op dit moment druk bezig om de online identificatieapp ook goedgekeurd te krijgen voor het beveiligingsniveau: hoog. Dit niveau is bijvoorbeeld nodig om een betrouwbare digitale ondertekening van overeenkomst (Qualified Electronic Signature) mogelijk te maken.”

Maar het biedt ook mogelijkheden voor de persoonlijke gezondheidszorg (PGO). Een ‘hoog’ betrouwbaarheidsniveau is namelijk ook in de gezondheidszorg een voorwaarde om patiëntendossiers in te mogen zien of gegevens uit te wisselen. Koos legt uit; “Hierdoor kunnen ziekenhuizen en artsen in de toekomst efficiënter werken en patiënten nóg sneller en beter helpen. Op dit moment is het namelijk zo dat de behandelrelatie pas start wanneer de patiënt in het ziekenhuis geïdentificeerd is.”

Daarnaast kan de app eenvoudig geïntegreerd worden binnen de bestaande omgeving van het desbetreffende ziekenhuis, zonder dat klanten naar een externe omgeving gestuurd worden, zoals het geval is bij DigiD. Ook kan AMP Groep dankzij een dedicated development team maatwerk leveren, zodat de app naadloos aansluit op de vraag en de processen van de klant.

Meer weten over de identificatieapp?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van onze identificatieapp voor uw bedrijf? Neem een kijkje op onze pagina: persoonsidentificatie via de app, waar we u meer inzicht geven over onze werkwijze en de functionaliteit van onze identificatieapp. Bent u al enthousiast? En wilt u meer weten over wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Ons accountteam neemt graag contact met u op!

AMP Groep | Identificatieapp voor eHerkenning aanbieders (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6744

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.